Ecompo

Príklady dobrej praxe cirkulárna škola

7. októbra 2024

Dvadsať pohárov a dvadsať misiek bolo zaradených do bežnej prevádzky školskej jedálne po dobu 2
mesiacov. Poháre slúžili na podávanie nápojov, misky na servírovanie šalátov a iných príloh ako napríklad
puding. Poháre aj misky boli umývané po použití v umývačke riadu, kde absolvovali viac ako 60 cyklov
rovnako ako ostatný bežne používaný riad. Cieľom bolo otestovať odolnosť 100% bio a 100% kompostovateľných pohárov a misiek na možné poškodenie pri bežnom používaní a najmä otestovať
účinok pravidelného umývania a dezinfekcie v umývačke riadu. Na konci testovacej doby nevykazoval riad známky opotrebovania, neobjavili sa napr. žiadne povrchové škrabance. Navyše boli zistené ďalšie výhody v porovnaní s bežným riadom, napríklad nerozbitnosť.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

Štát: Slovensko
Mesto: Pezinok
Názov školy: Na Bielenisku
Typ školy: Základná škola
Veľkosť školy: 28 tried
Rok založenia: 1990
Web školy: zsnabielenisku.sk

ŠIRŠÍ KONTEXT

Organizácie Panara a Ecompo poskytli škole poháre a misky na testovanie. Súčasťou bola aj krátka inštruktáž pre zamestnancov jedálne a školy o manipulácii s výrobkami vyrobenými z opakovane použiteľných, recyklovateľných a 100% kompostovateľných bioplastov.

ZAPOJENIE ŽIAKOV SO ŠVVP

Projekt zasiahol všetkých žiakov, ktorí sa stravujú v školskej jedálni. Okrem princípu cirkularity bola pridanou hodnotou tejto praxe zvýšená bezpečnosť v jedálni, ktorá mala dopad na všetkých žiakov a predovšetkych tých so špeciálnymi potrebami.

BLIŽŠIE INFORMÁCIE

Doba realizácie:
2024/02 - 2024/04
Projekt zasiahol všetkých žiakov, ktorí sa stravujú v školskej jedálni. Okrem princípu cirkularity bola pridanou hodnotou tejto praxe zvýšená bezpečnosť v jedálni, ktorá mala dopad na všetkých žiakov a predovšetkych tých so špeciálnymi potrebami. Organizácie Panara a Ecompo poskytli škole
poháre a misky na testovanie. Súčasťou bola aj krátka inštruktáž pre zamestnancov jedálne a školy o manipulácii s výrobkami vyrobenými z opakovane použiteľných, recyklovateľných a 100% kompostovateľných bioplastov. Dvadsať pohárov a dvadsať misiek bolo zaradených do bežnej prevádzky školskej jedálne po dobu 2 mesiacov. Poháre slúžili na podávanie nápojov, misky na servírovanie šalátov a iných príloh ako napríklad puding. Poháre aj misky boli umývané po použití v umývačke riadu, kde absolvovali viac ako 60 cyklov rovnako ako ostatný bežne používaný riad. Cieľom bolo otestovať odolnosť 100% bio a 100% kompostovateľných pohárov a misiek na možné poškodenie pri bežnom používaní a najmä otestovať účinok pravidelného umývania a dezinfekcie v umývačke riadu. Na konci testovacej doby
nevykazoval riad známky opotrebovania, neobjavili sa napr. žiadne povrchové škrabance. Navyše boli
zistené ďalšie výhody v porovnaní s bežným riadom, napríklad nerozbitnosť.

Finančné prostriedky na realizáciu:

Materiálové náklady na poháre a misky vo výške bežných riadov hradili externí partneri projektu.

Nefinančné zdroje:
Čas, ktorý zamestnanci školy venovali krátkej inštruktáži a vyhodnoteniu projektu.

PREKÁŽKY PRI REALIZÁCII

Projekt vďaka jeho jednoduchosti nenarazil na žiadne prekážky ani výzvy.
Prekvapivo ale pomohol uvedomiť si a prekonať staré bariéry a predsudky voči plastovému riadu.
Nové poháre a misky pomohli: zvýšiť bezpečnosť v školskej jedálni, použiť poháre a misky aj v exteriéri školy, pretože mali nižšiu hmotnosť a riziko rozbitia sa znížilo na nulu, využiť priestor umývačky riadu efektívnejšie, čím sa znížila spotreba vody a ušetril čas zamestnancov.

POPIS REALIZÁCIE PROJEKTU

Zapojenie cieľovej skupiny v škole Zamestnanci školskej jedálne dostali krátku inštruktáž k práci s riadom zo 100 % prírodných surovín. Študenti dostávali jedlá v nových pohároch a miskách. Koordinátor spísal správu o projekte s odporúčaniami.

Koľko študentov sa zapojilo do aktivity? 505

Vek zapojených študentov 6 - 15 rokov

Predchádzajúce skúsenosti školy s cirkuláritou

Škola raz ročne organizovala burzu oblečenia „Nekupovať, ale vymieňať“, zbiera použité batérie a vrchnáky z plastových fliaš, účastní sa projektu „200 ton z lesa von“, témy obehovosti riešili tiež v rámci environmentálnej výchovy a záujmových krúžkov pre varenie a zdravú výživu.

POROVNANIE VÝCHODZIEHO STAVU A SITUÁCIE PO REALIZÁCII ZMIEN

Poháre a misky boli používané rovnako ako štandardný riad, ale keďže sú z bioplastu, eliminovalo sa riziko rozbitia pri páde. Poháre a misky mali vyhovujúce rozmery a hmotnosť, čo značne uľahčilo ich manipuláciu počas stravovania aj v umývačke riadu. Misky mohli byť v umývačke vďaka svojími tvaru, hrúbke steny a hmotnosti umiestnené efektívnejšie. Výsledkom je, že je možné počas jedného umývacieho cyklu - v
porovnaní so štandardným riadom používaným v minulosti - očistiť viac kusov naraz. Dochádza tak k výraznému šetreniu času aj energie na strane personálu jedálne a tiež sa znižuje spotreba vody.

TIPY/RADY/DOPORUČENIA

Pri realizácii tohto projektu v materských školách, v ktorých budú používať riad deti v predškolskom veku, odporúčame zaobstarať poháre s uškom.

Odbornosť do vašej schránky

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívny obsah týkajúci sa bioplastov od našich expertov.
Newsletter SK

Riešenia na mieru

Biologicky rozložiteľné materiály vyvíjame už viac ako 10 rokov.
Zistiť viac

Podobné články

Sme spoločnosť zameraná na výrobu produktov z bioplastov a partner, ktorý s vami zdieľa víziu o zelenšej budúcnosti.
© 2024 ecompo.sk
 | Web navrhla a vytvorila agentúra YNK media
crossmenu