Dvadsať pohárov a dvadsať misiek bolo zaradených do bežnej prevádzky školskej jedálne po dobu 2
mesiacov. Poháre slúžili na podávanie nápojov, misky na servírovanie šalátov a iných príloh ako napríklad
puding. Poháre aj misky boli umývané po použití v umývačke riadu, kde absolvovali viac ako 60 cyklov
rovnako ako ostatný bežne používaný riad. Cieľom bolo otestovať odolnosť 100% bio a 100% kompostovateľných pohárov a misiek na možné poškodenie pri bežnom používaní a najmä otestovať
účinok pravidelného umývania a dezinfekcie v umývačke riadu. Na konci testovacej doby nevykazoval riad známky opotrebovania, neobjavili sa napr. žiadne povrchové škrabance. Navyše boli zistené ďalšie výhody v porovnaní s bežným riadom, napríklad nerozbitnosť.
ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Štát: Slovensko
Mesto: Pezinok
Názov školy: Na Bielenisku
Typ školy: Základná škola
Veľkosť školy: 28 tried
Rok založenia: 1990
Web školy: zsnabielenisku.sk
ŠIRŠÍ KONTEXT
Organizácie Panara a Ecompo poskytli škole poháre a misky na testovanie. Súčasťou bola aj krátka inštruktáž pre zamestnancov jedálne a školy o manipulácii s výrobkami vyrobenými z opakovane použiteľných, recyklovateľných a 100% kompostovateľných bioplastov.
ZAPOJENIE ŽIAKOV SO ŠVVP
Projekt zasiahol všetkých žiakov, ktorí sa stravujú v školskej jedálni. Okrem princípu cirkularity bola pridanou hodnotou tejto praxe zvýšená bezpečnosť v jedálni, ktorá mala dopad na všetkých žiakov a predovšetkych tých so špeciálnymi potrebami.
BLIŽŠIE INFORMÁCIE
Doba realizácie:
2024/02 - 2024/04
Projekt zasiahol všetkých žiakov, ktorí sa stravujú v školskej jedálni. Okrem princípu cirkularity bola pridanou hodnotou tejto praxe zvýšená bezpečnosť v jedálni, ktorá mala dopad na všetkých žiakov a predovšetkych tých so špeciálnymi potrebami. Organizácie Panara a Ecompo poskytli škole
poháre a misky na testovanie. Súčasťou bola aj krátka inštruktáž pre zamestnancov jedálne a školy o manipulácii s výrobkami vyrobenými z opakovane použiteľných, recyklovateľných a 100% kompostovateľných bioplastov. Dvadsať pohárov a dvadsať misiek bolo zaradených do bežnej prevádzky školskej jedálne po dobu 2 mesiacov. Poháre slúžili na podávanie nápojov, misky na servírovanie šalátov a iných príloh ako napríklad puding. Poháre aj misky boli umývané po použití v umývačke riadu, kde absolvovali viac ako 60 cyklov rovnako ako ostatný bežne používaný riad. Cieľom bolo otestovať odolnosť 100% bio a 100% kompostovateľných pohárov a misiek na možné poškodenie pri bežnom používaní a najmä otestovať účinok pravidelného umývania a dezinfekcie v umývačke riadu. Na konci testovacej doby
nevykazoval riad známky opotrebovania, neobjavili sa napr. žiadne povrchové škrabance. Navyše boli
zistené ďalšie výhody v porovnaní s bežným riadom, napríklad nerozbitnosť.
Finančné prostriedky na realizáciu:
Materiálové náklady na poháre a misky vo výške bežných riadov hradili externí partneri projektu.
Nefinančné zdroje:
Čas, ktorý zamestnanci školy venovali krátkej inštruktáži a vyhodnoteniu projektu.
PREKÁŽKY PRI REALIZÁCII
Projekt vďaka jeho jednoduchosti nenarazil na žiadne prekážky ani výzvy.
Prekvapivo ale pomohol uvedomiť si a prekonať staré bariéry a predsudky voči plastovému riadu.
Nové poháre a misky pomohli: zvýšiť bezpečnosť v školskej jedálni, použiť poháre a misky aj v exteriéri školy, pretože mali nižšiu hmotnosť a riziko rozbitia sa znížilo na nulu, využiť priestor umývačky riadu efektívnejšie, čím sa znížila spotreba vody a ušetril čas zamestnancov.
POPIS REALIZÁCIE PROJEKTU
Zapojenie cieľovej skupiny v škole Zamestnanci školskej jedálne dostali krátku inštruktáž k práci s riadom zo 100 % prírodných surovín. Študenti dostávali jedlá v nových pohároch a miskách. Koordinátor spísal správu o projekte s odporúčaniami.
Koľko študentov sa zapojilo do aktivity? 505
Vek zapojených študentov 6 - 15 rokov
Predchádzajúce skúsenosti školy s cirkuláritou
Škola raz ročne organizovala burzu oblečenia „Nekupovať, ale vymieňať“, zbiera použité batérie a vrchnáky z plastových fliaš, účastní sa projektu „200 ton z lesa von“, témy obehovosti riešili tiež v rámci environmentálnej výchovy a záujmových krúžkov pre varenie a zdravú výživu.
POROVNANIE VÝCHODZIEHO STAVU A SITUÁCIE PO REALIZÁCII ZMIEN
Poháre a misky boli používané rovnako ako štandardný riad, ale keďže sú z bioplastu, eliminovalo sa riziko rozbitia pri páde. Poháre a misky mali vyhovujúce rozmery a hmotnosť, čo značne uľahčilo ich manipuláciu počas stravovania aj v umývačke riadu. Misky mohli byť v umývačke vďaka svojími tvaru, hrúbke steny a hmotnosti umiestnené efektívnejšie. Výsledkom je, že je možné počas jedného umývacieho cyklu - v
porovnaní so štandardným riadom používaným v minulosti - očistiť viac kusov naraz. Dochádza tak k výraznému šetreniu času aj energie na strane personálu jedálne a tiež sa znižuje spotreba vody.
TIPY/RADY/DOPORUČENIA
Pri realizácii tohto projektu v materských školách, v ktorých budú používať riad deti v predškolskom veku, odporúčame zaobstarať poháre s uškom.